Oldal kiválasztása

anAdvent tudatosan

Felteszek egy kérdést, ha van kedved válaszold meg magadban, vagy hozzászólásban: neked mit jelent az advent? Jelent valamit?

Nekem gyerekkorom óta az év kedvenc időszaka. Nyárimádó vagyok, de a december más. Az a csoda időszaka. Minden évben decemberben elhiszem kicsit, hogy jó a világ, másként is lehet élni, ott a jó az emberekben. És a csoda pillanatai átszövik a napokat.

Sokan vannak így ezzel, érezni a levegőben azt a pluszt, szeretetet, egymásra figyelést, segítő szándékot.

Maga az advent a várakozás időszaka, de nem mindegy, hogy miként töltjük el a várakozás alatti időszakot. Tudatosan vagy sem.

Hiszen ott a másik véglet, a rohanás, a karácsonyi partik, munka halmok, stressz, plusz terhek.

Nem mindegy, hogy hogyan éled meg, milyen minőséget teremtesz, milyen légkört alkotsz és, hogy kihasználod-e a fejlődésedre.

Nagy lehetőség ez az energia a megnyílásra mások és magunk felé is. A szeretet erősítésére magunk és mások iránt, a hálára, és az erő kibontakoztatására is.

Ezért azt ajánlom, hogy használd jól ezt a lehetőséget.

 

Gyakorlás adventkor

A szív

Az advent időszakában kiemelt helyet kap gyakorlásunkban a szív területe, mely a szeretet és megnyílás dimenziója.

A másik lényegespont a feszültségoldás, a feszített tempó, plusz feladatok, határidők, évzárás, készülődés miatt.

A harmadik fő elem pedig az erő, mert szükséges a célod eléréséhez és fenntartásához,  gyakorláshoz, szeretethez, hálához is.

A szív a 4. csakra területe és helyileg a mellkasunk közepe (és a felső háti szakaszé) .

A szeretet, önszeretet jelképe. Fizikailag a mellkasnyitó gyakorlatok, lazítások, homorítások, légzőgyakorlatok és a relaxáció segítenek a tisztításában, nyitásában, elakadások oldásában.

Mentálisan a meditációs gyakorlatok kitűnőek.

De ide tartoznak a hála gyakorlatok, vizualizációk, a zöld szín használata, ásványok, hangok, mantrák, illatok  alkalmazása is. De a valódi tettek, mint például segítség egy rászorulónak, egy kedves mosoly, egy kávé a kollegáknak, egy vacsora a családnak is ide sorolhatók.

Az önszeretet nagyon fontos, hiszen ez adja meg identitásunkat, ez határozza meg önképünket, önbizalmunkat és viszonyainkat is. Nagyon lényeges, hogy helyretegyük, és egészséges állapotba hozzuk az szeretetet magunk felé. Ha ez hiányzik, akkor másokat sem vagyunk képesek igazán szeretni. Ide tartozik az önelfogadás, az egészséges önkritika is. Fontos mondat lehet: Ez vagyok én, minden hibámmal, gyengeségemmel, és a jó tulajdonságaimmal, szépségemmel együtt. Elfogadom magma ilyennek, amilyen vagyok, törekszem így szeretni magam és javítani a hibáimon, elmaradásaimon.

Önismereti munka.

A hála nagyon érdekes jelenség, melyre kevés figyelmet fordítunk. A hála rezgése, energiája a legmagasabb minőség. Boldogságérzetet okoz. Gyógyít, harmóniába hoz, erőt ad.

Egy folyamat, ami gyakorolható, hat az idegpályákra, az agyra, és dopamint, szeratonint szabadít fel, ezáltal csökkenti a stresszt.

 

Stressz, feszültség

A feszültség minden percünket átjárja a mai világban, a rohanó hétköznapok, az online lét, a folyamatos készenlét, a technikai eszközök, a határidők, az élelmiszerek, a média, a modern irodai környezet, a gazdasági helyzet, a bizonytalanság, stb… minden pillanatban árasztja a stresszorokat felénk.

Ezt kezelni kell. Az adventi időszakban különösen, amikor ott az ajándékvárlás, a sok plusz program, a sütés-főzés, a „kötelező körök” , az évzárás, a rengeteg kiadás,  a karácsony előtti hajtás, a család…mert gyengít, akadályoz, elvonja a figyelmet magunkról, a lényegről, nem tudunk jelen lenni sem mentálisan, és ha következtében lebetegedünk, akkor fizikálisan sem. Sokan a karácsonyi asztalnál már pattanásig feszült idegekkel ülnek, a felgyűlt feszültség hatására…

Ha tudatosan teszünk ellene, vagyis megelőzzük, kezeljük, odafigyelünk, akkor egészen máshogy élhetjük meg ezt az időszakot, nyugodtabban, harmóniában, erőben, szeretetben.

Fizikailag masszírozásokkal, lazító és tisztító ászanákkal, csípő- váll-hát, szív területét megdolgozó pózokkal,  fordított testhelyzetekkel, áramló gyakorlással, légzőgyakorlatokkal, relaxációval tehetünk ellene.

Mentálisan pedig meditációs gyakorlatokkal és jelenléttel, tudatos odafigyeléssel, tudatos feszültségoldó gyakorlatokkal. Konventrációval.

Ezen kívül aromaterápiával, ásványokkal, sétával, kikapcsolódással, utazással, baráti beszélgetésekkel, lazítással, masszázzsal, stb… sokat tehetünk magunkért.

 

Erő

Az erő igen fontos ebben az időszakban, mert a stresszhatások miatt állnunk kell a sarat, és decemberre már mindenki tartalékainak végét járja, kell egy kis plusz löket ahhoz, hogy helytálljunk, és minőségi, örömteli várakozás legyen. A munkahelyi hajtás, az összejövetelek, a rohanás, a plusz feladatok. kevesebb alvás, kibillenés az egyensúlyi állapotból, a megszokottból amire berendezkedtünk, ez mind-mind erőt von el. Amit pótolni kell, illetve felfedezni a végtelenségét magunkban.

Az erő nagyon szoros összefüggésben van a harmóniával, mert a kibillentség minden esetben egyben erőveszteség, energiaveszteség is. Akkor vagy a legerősebb, ha középen vagy.

De mi is az az erő, belső erő? A prána, életenergia.

Ha a prána áramlás akadálytalan, akkor nagy eséllyel egyensúlyban vagy, és belső erőd forrása folyamatos. Tehát biztos, hogy mindenkiben van belső erő, mert az élethez nélkülözhetetlen.

2. és 3. csakra területe, összefüggésben van az önbizalom területével is.

Fizikailag az álló pózok, stabilitást igénylő ászanák, 1 lábbal végzett pózok, fordított testhelyzetek, harcos pózok, fizikai erőt igényló gyakorlások, napüdvözlet gyakorlatsor. Légzőgyakorlatok.

Mentálisan meditációs, kontemplációs gyakorlatok.

Narancs és citromsára szín, belső erő megtalálását és erősítését célzó gyakorlatok, vizualizációk, fizikai erőt igénylő gyakorlatok.

 

Összegzésképpen, ha rám hallgatsz, akkor naponta legalább pár percet szánsz magadra is ebben a nagyn fontos időszakban, annak érekében, hogy ne elrepüjön, ne túléld, hanem tudatosan éld meg, és használd a lehetőségeit, erejét.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A szerzőről

jóga, LindaYoga

Namaste, üdvözöllek!

Linda vagyok, a LindaYoga alapítója, ami azért született meg, hogy bárkinek bárhol, kezdőknek-haladóknak, földrajzi korlát nélkül segítsen a jóga világában eligazodni és fejlődni.

Válassz kínálatunkból és legyél közösségünk részese!

 

 

Hírlevél