Oldal kiválasztása

Ajurvédáról röviden- az élet művészete

nov 6, 2022 | egészség, egység, Energia, Feltöltődés, gyógyulás, Harmónia, Jóga, LindaYoga, természet

Ajurveda/Ájurvéda/Ayurveda

 Az ájurvéda jelentése: az élet tudománya. A legősibb holisztikus orvosi rendszer, mely Indiából ered és az egészséges életmód elveit összesíti.

Az első és mindmáig legjelentősebb írás az ájurvédikus gyógyászatról (Charaka Samhita) időszámításunk előtt kb. ezer évvel jelent meg.

I.e. 500 és i. sz. 500 közötti időszakban az ájurvédikus gyógyászat alapelvei elterjedtek a világ más akkor ismert szegleteiben is (Kína, Tibet, Perzsia, Arábia, Egyiptom, Görögország és Róma), ahol összekeveredtek az ottani helyi szokásokkal és kulturális hagyományokkal.

Ezen az univerzális alapon keletkeztek aztán a különböző iskolák és természetes orvoslási rendszerek. Az ájurvédát ezért „Minden Gyógyítás Anyjának“ nevezik.

Az Ájurvéda arra helyezi a gyógyítás folyamatát, hogy megértsük működésünket, testileg, lelkileg, tudatilag.  Igyekszik a probléma gyökeréhez hatolni és felfedni a betegség valós okát, legyen az helytelen táplálkozás, szokások, örökletes terhek, negatív gondolkodás vagy érzelmi illetve energetikai kiegyenlítettlenség. Tehát nem a tünetek kezelését célozza, hanem az ok megszüntetését, és az okot adó hajlam korrigálását.

A tünet csak jel, amely felhívja a figyelmet arra, hogy valami nem működik megfelelően.

Legfőképp a tudatos megelőzésre és egészséges életmódra apellál, mert a betegséget mindig könnyebb kezdeti stádiumban gyógyítani, mint előrehaladott állapotban.

A betegségek 70%-ban az ok a helytelen életvitel. Ezért az Ájurvéda terápia sikere főként a helyes táplálkozáson alapszik és azon, hogy hajlandóak vagyunk mindennapi életünkben változtatni néhány korábbi szokásunkon.

És jó tudni azt is, hogy a betegségek jó része nem állandó, magától is elmúlik bizonyos idő után.

Alapelvek

Minden ember a három biológiai alapelv egyedi arányával születik (dósák, elemek) – váta, pitta, kapha – (a tibeti értelmezés szerint szél, epe és váladék), melyek sajátos genetikai kódot jelentenek, mely meghatározza jellegünket, pszichés és testi értelemben is.

Az élet folyamán aztán ez az arány átalakulhat az eredeti születési állapothoz képest (vikrti), ami a lelki és a fizikai test egészségében mutatkozik meg.

A szellemi tudat, gondolatok, érzések, érzelmek, étkezés, életvitel és környezet, amiben mozgunk – ezek mind befolyásolják ezen elemek egyensúlyát, vagy kibillenését.

A betegség oka

Az egészség az egész szervezet harmonikus működésének optimális állapota. A három élettani elv (váta, pitta, kapha) közötti egyensúlyt képviseli a testi funkciókkal, az érzékszervekkel, a gondolkodással és a tudatossággal.

Az elme (egó) kibillentsége húzza magával legtöbbször a test kibillentségét. A tudatból indul a probléma, innen terjed a lélekre és a testre. A tünet legtöbbször a testben van (persze lelki tünetek is megjelennek, de a testiekre jobban figyelünk). Ha a testet gyógyítjuk, persze valamennyit hat az okokra de az kevés a gyógyuláshoz. A tünet enyhül, az okok megmaradnak, és újratermelik a probléma testi tüneteit is előbb-utóbb.

Ha mindkettőt, vagy szimplán az okokat kezeljük, az magával vonja a lelki, és testi tünet elmúlását is.

Méregtelenítés az ajurvéda szerint

Az Ájurvédában azt mondják, hogy a szervezetünk olyan mint egy cső, aminek a fő funkciója pedig a víz vezetése.

Ha a cső lerakodások, és szennyeződések miatt szűkül, deformálódik, akkor nem képes ugyanazt a mennyiségű vizet átengedni magán, kapacitása csökken. Láncreakció jön létre melynek oka a cső dugulása.

Testünkben is pont így működik ez a dolog. Ezért szükséges a test tisztítása.

Hívjuk méregtelenítésnek, és a méregtelenítés következettében szervezetünk öngyógyító folyamatai beindulnak, és újult erővel kezdik el a rossz láncreakciók okozta hibák kijavítását, szervezetünk befoltozását.

 

A szerzőről

jóga, LindaYoga

Namaste, üdvözöllek!

Linda vagyok, a LindaYoga alapítója, ami azért született meg, hogy bárkinek bárhol, kezdőknek-haladóknak, földrajzi korlát nélkül segítsen a jóga világában eligazodni és fejlődni.

Válassz kínálatunkból és legyél közösségünk részese!

 

 

Hírlevél