Oldal kiválasztása

Egyensúly és kibillentség állapota: 

Ha egészségesek, boldogok vagyunk, akkor mit érzünk?  Egyszerűen azt, hogy jó a bőrünkben lenni, nyugalom van, harmóniában vagyunk magunkkal és környezetünkkel, rendben van minden. Biztonságot tapasztalunk.

Ha bármilyen problémánk van hogy érezzük magunkat általában? Kibillentünk, kicsúszott a lábunk alól a  talaj, elvesztettük az egyensúlyt, hiányzik valami,  stb… Beszédesek ezek a mondatok.

Könnyű lenne azt mondani, hogy rendben, akkor mostantól egyensúlyban leszek. Csak az a bökkenő, hogy a harmónia elérése nem megy akaratlagosan, nehéz elérni ezt az állapotot, fenntartani méginkább.

Olyan ez, mint a meditáció. Szerintem mindenki ismeri azt, amikor meditálni szeretne,  jógázni, leülni egy jó filmre, vagy aludni és az agyunk kattog tovább, folytatja a nap eseményeinek feldolgozását, a megszokott pörgést.

De ilyenkor is van pár lehetőségünk arra, hogy megnyugtassuk elménket, vagy legalább lelassítsuk, kitisztítsuk.

Hihetetlen, de kvázi ki kell képeznünk tudatunkat az elcsendesedére. Hogy miért ilyen nehéz ez?  Az egó miatt. Az egóról majd egy másik bejegyzésben olvashatsz bővebben.

Persze folyamatos hullámzásban és változásban van minden bennünk, körülöttünk, szinte lehetetlen állandóan tudatosan a középpontban maradni, de ettől szép az élet, hogy igyekezhetünk ezen, és minél többször, vagy hosszabb időre sikerül, az minőségi változást hoz életünkbe. Célunk igazából az, hogy egyre kisebb hullámok mentén tudjuk megélni napjainkat, egyre finomabb válaszokat tudjunk adni a  környezet és belő világunk csapongásaira, egyre enyhébb lökések legyenek,

Ez a középre törekvés mindenben fontos, ami velünk, nyugalmunkkal, egészségünkkel kapcsolatotos: étkezésünkre, mozgásunkra, szórakozásunkra, munkára, társas kapcsolatainkra, élményszerzésre, pihenésre, tanulásra…

Ha kibillentség van, annak hatásai lesznek más területre is. Összeköttetésben van minden mindennel, kölcsönös függőségben. A munka a pihenéssel, étkezéssel, szórakozással, kapcsolatainkkal például.

Ha nincs egyensúly, akkor nincs csend sem az elmében, sem a lélekben és a testben sem.

Ha a testben van kibillentség ugyanígy húzza magával a másik kettő területet.

Lehet időszakonként extrém terhelést adni, vagy sokáig pihenni, túlhajtani a munkát, de a lényeg, hogy időszakokra, ideiglenesen. Ezeknek a hullámoknak ki kell egyenlítenie egymást, és az a legjobb, ha egy közömbös szinten vannak átlagban.

Minél többet foglalkozunk magunkkal, annál kisebb egy a hullámzás, és annál jobban közelít az egyeneshez.

Ez nem unalmasságot, érdektelenséget, tunyulást jelent, hanem pont ezek ellentétét. Folyamatos éberséget, törekvést, megengedést, koncentrációt.

Megoldás: A jóga egyik nagy titka az egyensúly

A jóga egyik nagy titka az, hogy segíthet megtalálni az egyensúlyt magunkban, és az életünkben. A kiindulási pont talán, hogy egy ászanában meg tudjuk találni a harmóniát.

Az ászanák egyensúlya elvezethet létünk balanszához, és természetesen fordítva is ugyanúgy igaz.

De ennél többről van itt szó, a jóga harmónia a test-tudat-lélek között, a külső és belső között, a meditáció, légzés és ászana gyakorlás között. Melyek egyszerre okai és következményei a jógának, ami tökéletes rendszer.

Egyensúly az egyhegyűség-ellazulás, a kitartás-elengedés, az erő és lágyság között, stabilitás és lazaság között.

Ezért is fontos az önfigyelés, önismeret, tudatosság fejlesztése, és a tudatos jelenlét mindenben. A gyakorlásban, és azt kiterjesztve az egész életünkben, minden percünkben. Ez az igazi gyakorlás.

 

Három olyan hatásos eszközünk is van a jógapózokon kívül a kisimultság eléréséhez, ami ingyenes, kéznél van, és bármikor alkalmazható:

  1. Meditációval nagyon jól tudjuk semlegesíteni a káros hatásokat…
  2. Az másik nagyon jelentős eleme a légzés. A légzés maga az egyensúly. Bármilyen eltolódás már itt felfedezhető. Nonstop lélegzünk, ritmikus állandó mozgásban.
  3. Relaxáció

Az egyensúly a tudat szempontjából: a gondolat és nem gondolat közti icipici rész – meditációban történik meg. Eszköz: meditáció.

Az egyensúly a lélek szempontjából: kint és bent határának megtalálása, érzelmek tudatosítása – kontempláció, meditáció, relaxáció. Eszköz: relaxáció, meditáció.

Egyensúly a test szempontjából: tartás és ellazultság egyszerre, légzéssel tudjuk elérni leginkább és ászana gyakorlatokkal. Eszköz: ászana.

 

A szerzőről

jóga, LindaYoga

Namaste, üdvözöllek!

Linda vagyok, a LindaYoga alapítója, ami azért született meg, hogy bárkinek bárhol, kezdőknek-haladóknak, földrajzi korlát nélkül segítsen a jóga világában eligazodni és fejlődni.

Válassz kínálatunkból és legyél közösségünk részese!

 

 

Hírlevél