Oldal kiválasztása

Tartáshibák és külső fizikai hatások:

Az székrekedés és emésztési panaszok egy részében szerepe van a helytelen testtartásnak, például a fenékkitoló, pucsító tartásnak. A hasban feszülés jön létre ekkor,  mely puffadás, emésztési problémák okozója lehet.

Valamint fontos az ülésnél, öltözködésnél, hogy ne nyomd a hasat. Ha egész nap nyomás alatt van a has területe, akkor a hasüregben is nyomás keletkezik, a hasi szervek vérellátása csökken, összenyomódnak a belek, fáradság és emésztési probléma lehetséges. Ezeket korrigálhatod a jógával.

Lelki okok

Az emésztőszervek tipikus lelki tükrök, így az emésztési problémák is igazi lelki eredetű betegségek kivetülései. Leginkább düh, harag, elfojtás, ki nem mondás, lenyelés, magadba raktározás, dolgok meg nem emésztése, forrongás, lázadás, harc, tűz az oka. De nagyon gyakori az elengedés probléma, ragaszkodás valamihez, félelem, a szorongás valamitől, az aggodalom.

Ezekre a megoldás az önismeret, vagyis az érzések felismerése és kezelése. Lehetséges módszerei a pszichoterápia, meditáció relaxáció, jóga többek között, és a nyugalmat adó gyakorlatok alkalmazása.

Stressz:

A stressz az emésztőrendszer működésére negatív hatással van.

Stresszes állapotban ugyanis az emésztésünk  azonnal megváltozik a nyugalmi állapothoz képest. Ennek oka, hogy a központi idegrendszerünk stresszes helyzetekben befolyásolja az emésztőrendszer izmainak összehúzódását, valamint csökkenti az emésztéshez szükséges váladékokat is.

A stresszhelyzetben vészforgatókönyv játszódik le a szervezetben, az energiákat a test az “üss vagy fuss” üzemmódra használja, így a belek kevesebb vérhez és oxigénhez jutnak, a bélmozgás megváltozik, az anyagcsere lelassul. A folyamatos feszültség az immunrendszert is gyengíti, felborul a bélflóra egyensúlya, megnövekszik a bélgyulladások kockázata.

A stressz hatására fokozódik a gyomorsav-termelődés, drasztikusan lecsökken az emésztőenzimek mennyisége, valamint a bélfalakat védő nyákból is kevesebbet állít elő a szervezet. Ezek összeadódó hatása tehát gyomorégéshez és emésztési problémákhoz vezet, az emésztőrendszer sebezhetővé válik.

Megoldás lehet a feszültségkezelő gyakorlatok alkalmazása (légzésfigyelés, légzések, tudatos jelenlét, meditáció, relaxáció, kikapcsolódás, masszázs, beszélgetés, légzőgyakorlat, azonnali stresszoldás) és a jóga.

Életmód

A táplálkozás, méregtelentési folyamatok, lelki feldolgozás, feszültségoldás, környezeti hatások kezelése, testtartás, mozgás összessége az életmód. Ha figyelsz a testedre, a jelzéseire, megfelelően étkezel, rendszeresen mozogsz, célzott gyakorlatokat végzel, koncentrálsz a légzésedre, figyelsz a mentális és lelki egészségedre, kezeled a feszültségeket és a tartásodat korrigálod, akkor igazából mindent megtettél egészéged és emésztésed egészsége érdekében.

 

Konkrét megoldások az emésztés javítására a jóga eszközeivel:

 • Célzott emésztést segítő és méregtelenítést fokozó gyakorlatok alkalmazása: jóga 
 • Tudati folyamatokra hatással lévő jógagyakorlatok
 • Helyes tartás elsajátítása: jóga
 • Emésztő légzés végzése: jóga
 • Masszírozás
 • Szauna
 • Meditáció: jóga
 • Célzott relaxáció: jóga
 • Légzőgyakorlatok: jóga
 • Stresszoldó gyakorlatok: jóga
 • Ajurvédikus étkezés gyakorlása: jóga

 

A szerzőről

jóga, LindaYoga

Namaste, üdvözöllek!

Linda vagyok, a LindaYoga alapítója, ami azért született meg, hogy bárkinek bárhol, kezdőknek-haladóknak, földrajzi korlát nélkül segítsen a jóga világában eligazodni és fejlődni.

Válassz kínálatunkból és legyél közösségünk részese!

 

 

Hírlevél