Oldal kiválasztása

Az méreganyagok felhalmozódásában gyökerezik a legtöbb megfázás, láz és influenza, valamint a legyengült autoimmun rendszer krónikus betegségei az allergiáktól és szénanáthától az asztmán, ízületi gyulladásokon keresztül a rákig.

Tünetei az ízérzékelés és étvágy romlása, emésztési problémák, lepedékes nyelv, rossz szájszag, gyengülés, elnehezülés, letargia, a csatornák és erek elzáródásai. Egyéb tünetek a salakanyagok felgyülemlése, kellemetlen testszag, bűzös vizelet vagy széklet, mély, nehézkes vagy tompa pulzus, dekoncentráltság, zavarodottság, depresszió, ingerlékenység, fejfájás, migrén, rossz szájszag, stb…

Az ajurvéda szerint létezik egy „tűz” vagy agni, amelyet emésztő tűznek neveznek. Az ajurvéda szerint az egészség kulcsa ennek az emésztő tűznek a megfelelő működése. Ha ez nem így történik, akkor hosszú távon az elsőre egyszerűnek tűnő emésztési problémákból, mint a székrekedés vagy betegségek alakulhatnak ki. A betegségek abból fakadnak, hogy az emésztés tüze meggyengül, és a szervezet nem képes maradéktalanul megemészteni az elfogyasztott táplálékot. Ebből méreganyagok keletkeznek, amelyek lerakódnak az emésztőcsatornában, majd később a szövetekben is. A méreganyagok eltávolítása és az emésztési tűz helyreállítása által az egészség helyreállítható.

Egyszerű méregtelenítő eljárások:

 • Meleg víz reggel és akár többször napközben is.
 • Alapos máj és vese tisztítás
 • Nyelvkaparó alkalmazása
 • Használj köményt és koriandert fűszerként
 • Útifűmaghéj alkalmazása a bélcsatorna tisztítására (korlátlanul lehet használni, napjában 2-3x is)
 • 3 hetes kurkuma kúra
 • 6 hetes diófalevél tea kúra
 • Céklás-gyömbéres májtisztító ital: répa, cékla, gyömbér összeturmixolva, kis petrezselyemmel extra hatást adhatsz neki.
 • JÓGA

A jógában elsődleges szempont, hogy az ászanákat, a fizikai gyakorlatokat a légzésünkre fókuszálva végezzük. Ha a gyakorlatokat mély, úgynevezett ujjayi légzéssel végezzük, akkor ez már pozitívan hat az idegrendszerünkre, amely megnyugszik és visszahat az emésztésünkre. Arról nem is beszélve, hogy az ujjayi légzésnél a rekeszizom folyamatos és tudatos, intenzív le-föl mozgása egy ritmikus masszázst ad a hasüregi szerveknek, fokozza a belek és a gyomor vérellátását, serkenti az emésztő tüzet.  Vannak méregtelenítést segítő pózok.

A tavasz és az ősz a tisztítókúrák, a méregtelenítés ideje főként. Ehhez a jóga szervesen hozzájárulhat.

Van már direkt ezt célzó óratípus is, a detox jóga, de elvégezhetjük kúraszerűen is, vagy másnaposság idején, gyógyszerszedést követően, viszont szerintem érdemes folyamatosan végezni, ez a legjobb a szervezet számára.

A jóga hármas dinamit a mérgtelenítésben, igazi jolly joker, mert három területen hat: fizikai, mentális és érzelmi.

 1. Fizikai szinten
 • Felszabadítja a méregraktárakat a testben. A hasüreg belső szervei között ún. zsigeri zsírszövet rakódik le, amiben halmozódnak a méreganyagok. A gerinccsavaró mozdulatok hatására úgy préselődnek ki a zsírsejtekből, mint a víz a szivacsból.
 • Serkenti a keringést, emésztőrendszeri folyadékok, nyirokfolyadék, oxigén és a prána (életenergia) keringetését, mégpedig a hasűri szervek átmozgatásával.
 1. mentálisan
 • A jógalégzéssel mentális méregtelenítést végzünk, ha nem is tudatosan. A jóga mély hasi be- és kilégzései segítenek oldani a stresszt, megszabadulni a negatív gondolati mintáktól
 • A fordított pózok új perspektívákat adnak, más szemszögből mutatnak dolgokat, szerveinket és tudatunkat is kimozdítják a megszokásból.
 1. lelkileg
 • A nyújtások segítik az elengedést: Sok trauma rakódik le az izmokban negatív energia és energetikai blokkok formájában. Főleg a csípő izmai őrzik a negatív érzelmeket. A nyújtások és csípőnyitások oldják ezeket a blokkokat, és még csak nem is kell felidézni hozzá azokat a kellemetlen emlékeket, amihez a blokkok kötődnek, mert az oldás akkor is megtörténik, ha az emlék nem tudatos.

Így már érthető, hogy azok a sorozatok, ahol sok előrehajlítás és csípőnyitás található, az emésztőrendszer és a szövetek méregtelenítését segítik elő. A gyakorlás közben jelentkező izzadás is elősegíti a méreganyagok kivezetését.

Azok a gyakorlatsorok, ahol erőteljesebb gerinc-csavarásokkal, csípőnyitásokkal és hátrahajlításokkal találkozunk, itt a cél a nadik, energiacsatornák megtiszítítása.

Azokban az esetekben, amikor a jógi életmódjának és egészségi állapotának köszönhetően a méreganyagok viszonylag alacsony mennyiségben vannak jelen a testében, az ászanák és a vinyászák rendszeres gyakorlását a legtöbb iskola elegendőnek tekinti a méregtelenítő hatás eléréséhez.

Ha viszont a szervezetben több a méreganyag, betegségek vannak jelen, akkor a legtöbb jógaiskola a kriják (tisztító eljárások) alkalmazását is javasolja.

Ahat krija (satkarma) a neti (orrmosás), naulí (hasforgatás), baszti (béltisztítás), dhautí (gyomortisztítás), trátaka (a szem tisztítása) és a kapálabhátí (koponyatisztító légzés).

Mi csak az ászanákkal, és a légzéssel foglalkozunk most.

 

A szerzőről

jóga, LindaYoga

Namaste, üdvözöllek!

Linda vagyok, a LindaYoga alapítója, ami azért született meg, hogy bárkinek bárhol, kezdőknek-haladóknak, földrajzi korlát nélkül segítsen a jóga világában eligazodni és fejlődni.

Válassz kínálatunkból és legyél közösségünk részese!

 

 

Hírlevél