Oldal kiválasztása

Ha az alakformálás, feszesítés vagy fogyás kerül szóba, elég ritkán jut eszünkbe első megoldásként a jóga.

Sok esetben a kemény edzés, és az étkezés átalakítása segít. De nem egyszer látom, hallom, hogy a kívánt hatást érik el a páciensek, aminek oka több minden lehet, például egy lelki, probléma, önértékelés zavar, hormonális okok.

Az edzéssel, diétával a kalóradefficit miatti fogyás és izmosodás kiváltható, de ha a lelki és tudati tényezők nem lettek rendezve, akkor csak átmeneti ez a kellemes állapot.

Ha nem dolgozunk külön a testünk mellett a lelki okokkal és a tudati problémákkal, akkor nem lesz tartós hatás, hiszen a feldolgozatlan problémák, a kialakított minták, gondolati formák ugyanúgy jelen maradnak és újra generáljak a plusz kilókat is.

A másik ok, hogy sokszor a túlsúly, vagy nem megfelelő forma valamilyen tünete csak egy fizikai problémának, pl.: emésztési probléma, anyagcsere zavar, hormonprobléma, stressz.

 

Magam példája a legjobb erre, hogy volt egy időszak az életemben, amikor hormon gyógyszert kaptam, nagyon rövid ideig, de elég volt ahhoz, hogy feljöjjön 1 hét alatt 5-6 kg plusz. Persze egy része víz volt de akkor is hatalmas lelki teherként éltem meg. A fee le is ment, de volt 3 kg amitől sehogy nem tudtam megszabadulni. Heti 5-6 edzés, kemény diéta, és ragaszkodott… Aztán elkezdtem az edzések egy részét jógára cserélni és pár hónap múlva láss csodát, a semmitől eltűnt ez a pár plusz kiló.

Valószínűleg a hormonális egyensúly állt helyre, vagy egy kis elakadás oldódott a tudatomban, esetleg lelki blokk szűnt meg

 

Ebben tud segíteni a jóga, illetve a hagyományos erősítő, diétás, alakformáló kúrák méltó kiegészítőjeként testileg, lelkileg, tudatilag támogatni azt.

 

A jóga legszembetűnőbb hatásai az alakformálás terén:

 

Formás test: Jógaórán saját testsúllyal dolgozunk. Olyan izmokat is megmozgatunk, amelyeket a hétköznapokban ritkán használunk. Hátizmok folyamatosan edzésben vannak, javul a testtartásunk tőle. Statikus órán a hosszú kitartások nagy erőnlétet igényelnek.. Dinamikus órán pedig pont elég kihívás légzésütemben mozogni és nincs megállás.

 

Speciális nyújtást alkalmaz: Mindez olyan testhelyzetek felvétele révén történik, amelynek célja az, hogy az izmok nyújtásával egyidejűleg lazává tegyék a test ízületeit. Ez a nagy különbség a nyújtó gyakorlatokkal szemben, amelyek csak az izmok hosszára koncentrálnak. A jógában az izmok segítségével olyan helyzetbe hozzuk a csontokat, amely lehetővé teszi az ízületek ellazítását. Ez a túlterhelt ízületek szempontjából előnyös.

 

Méregtelenített szervezet: A sok nyújtásnak, csavarásnak, préselésnek, hajlításnak hála. a jógapózok intenzíven masszírozzák a belső szerveinket, ezáltal könnyebben tudnak távozni a lerakodott méreganyagok.

 

Anyagcsere harmonizálása, emésztési folyamatok helyreállítása

 

Stresszoldás: Nem feltétlenül a tudatosan lecsendesített elmére kell még gondolnunk, hanem csupán arra, hogy ha az állóképességünk határait feszegetjük 60 vagy 90 percen keresztül és tudatunk erre koncentrál ezidő alatt, nem csapong.

A testhelyzetek feladata, hogy megszabadítsák a testet minden izomfeszültségtől

 

A test és az elme: A jóga az elmére is hat. Az izmok idegrendszeren keresztül végzett fejlesztésével az idegrendszer pályái is finomodnak.

Ami a testtel történik, az az elmével is történik. Ha a test merev, az elme merev és fordítva.

Az ászanék meditációs testhelyzetek, illetve a meditációs testhelyzetek kitartását segített elérni. Tudatunk koncentrált, éber egyhegyűséggel végezzük a pózok egymásutániságát és tudatunk, csakúgy, mint testünk ellazul. Vannak tipikus egyensúlyt segítő, koncentrációt támogató, tudati tisztító gyakorlatok is, ezekkel még jobban rá lehet segíteni a folyamatra.

A jóga arra törekszik, hogy a fel nem oldott feszültséget fizikai, mentális és emocionális szinten egyaránt maradéktalanul feloldja.

A stressz legjobb kezelése a mozgáson keresztül történik, a gócok kimozgatásával, rázással, masszírozással, nyújtással.

Ugyancsak hasznos a légzés, mely a jógán hatalmas szerepet kap.

A meditáció, mely a jóga kiemelt eleme.

És végül a relaxáció.

A szerzőről

jóga, LindaYoga

Namaste, üdvözöllek!

Linda vagyok, a LindaYoga alapítója, ami azért született meg, hogy bárkinek bárhol, kezdőknek-haladóknak, földrajzi korlát nélkül segítsen a jóga világában eligazodni és fejlődni.

Válassz kínálatunkból és legyél közösségünk részese!

 

 

Hírlevél