Oldal kiválasztása

Ha nagyon röviden és leegyszerűsítve szeretném megfogalmazni, akkor a túlsúly oka mindig valamilyen eltolódás, az egyensúly felbomlása. Akár testi, Lelki, tudati, vagy szokásbeli.

 

Evés: Legyen ez az első ok, bár nem biztos, hogy mindig ez áll a háttérben. A túlevés, vagy nagyon egészségtelen étkezés esetén általában valamilyen hiányt pótlunk azzal, hogy plusz élelmet veszünk magunkhoz.

 

Hormonális okok: A hormonális változás is a szervezet egyensúlyi helyzetből való elmozdulása. Egy válasz egy külső hatásra, amelyet nem tudott máshogy kezelni, mint  a központi irányítórendszer kibillenésével. A bejuttatott tápanyagot a kiválasztórendszer nem tudja megfelelően kezelni. Nem tudja azokat hasznosítani, nem tudja azokat energiává alakítani. A lelassult működés elvonja az energiát a testtől, ugyanakkor a szervezetbe juttatott étkeknek helyet kell találni, így alakulnak felesleggé a testen.

 

Méreganyagok felhalmozódása: Ugyancsak kibillenést jelez, mert azt jelenti, hogy a szervezet az őt ért hatásoktól nem tud megszabadulni, tárolja. A méreganyagok tárolásához sokszor zsírra van szükség, ezért az elsavasodott szervezetet nehezebb megszabadítani a zsírraktáraitól.

Ez lehet fizikai anyag (étel, vegyszer, stb…), lehet lelki teher és akár mérgező gondolatok is, és a stressz is.

 

Lelki oldalról pedig az okok leggyakrabban az elfogdás hiánya, és a biztonságos távolságtartás elérése. Vagyis ha azt érzem, nem fogadnak el engem, illetve én nem fogadom el magam. És ha a saját védekezésem bástyájaként plusz kilókat növesztek, hogy ne kerüljön senki túl közel, mert nekem ez a biztonságos.

De ide tartozik az önbüntetés kategóriája is, amikor úgy büntetem magam, hogy nem azt teszem, nem azt eszem, ami a testemnek jó. Mérgezem magam, nem adom meg neki a  szükséges tápanyagokat.

Vagy a meg nem élt érzelmek témaköre. A negatív érzelmeket hajlamosak vagyunk elnyomni, de azok ott vannak és tüneteket okoznak, testi tünetek, újra előjövő szituációk, plusz kilók.

Magunk felé ki kell alakítani azt az attitüdöt, hogy rendben van ha nem vagy jól éppen.

Nem szabad folyamatosan nagyon pozitívnak lenni, mérgező lehet. A negatív, káros testkép is ilyen. Ennek több oka lehet, egyrészt a lelki sérelmek, amik a gyerekkorban, felnőttkorban kapott kritikák, minősítések, elvárások, beszólások miatt alakultak ki bennünk. Másrészt a környezet, világ hatásai miatt, hiszen minden filmben, plakáton, közösségi platformon tökéletes nők és férfiak képei özönlenek felénk. És harmadszorra pedig a társadalmi elvárás miatt.

Mindkettőre érdemes odafigyelni, természetesen nem tudatos folyamatok ezek, de ha felsejlik, hogy ez áll a háttérben, érdemes kezelni a problémát a saját életünk megkönnyítése érdekében. Ehhez a jógaprogramunkba is kaptok segítséget pszichológiai előadások és gyakorlatok, illetve meditációs gyakorlatok, relaxációk formájában.

 

Hogyan függ össze a fogyás és a stressz?

A stressz is egyensúly felbomlás. Tartós, vagy időszakonkénti, rendszeres feszültségek érik az egyént. Ezeket nem tudja kellőképpen kezelni, feldolgozni, megelőzni eddig végképp nem.

A stressz hormonreakciókat, idegrendszeri reakciókat és terelést, túlevést vagy étvágytalanságot, fáradtságot, betegségeket, tüneteket, depressziót eredményezhet. Egyik sem kedvez az egészséges szervezetnek, alakformálásnak.

 

 

Mi a fogyás három alappillére?

Az egyensúlytalanság létrejön a testben, a lélekben és a tudatban is. A testünkben fizikailag is energiablokkok alakulnak ki, ezek lehetnek bárhol. Vannak tipikus helyek (váll, nyak, hát, csípő…), és egyedi esetek, de sok esetben megfigyelhetők az ízületekben.

Ebben nagyon jól tud segíteni a jóga a kimozgatásukkal, nyújtásukkal, masszírozásukkal.

Az elmében és az érzelmekben is lehet kibillentség, sőt ha a testben van, valószínűleg ezeken a területeken is, hiszen erős kölcsönhatásban vannak egymással.

 

Megoldás: egyensúly visszaállítása

Az egyensúlyt ugyanúgy kell helyreállítani, ahogy kibillentettük magunkat az egyensúlyból. Elmérgeztük magunkat nem megfelelő étkekkel, érzelmekkel, stresszhatásokkal és mozgásszegény életmóddal. Tehát a testet és az elmét, valamint érzelmeinket kell tudatosan tisztítani, az energiablokkokat oldani, megfelelő ételekkel ellátni őket és megfelelő energizáló, vitalizáló mozgást végezni. A tisztítás mellett érdemes az elmére ható pozitív megerősítéseket, mantrákat is ismételni.

A szerzőről

jóga, LindaYoga

Namaste, üdvözöllek!

Linda vagyok, a LindaYoga alapítója, ami azért született meg, hogy bárkinek bárhol, kezdőknek-haladóknak, földrajzi korlát nélkül segítsen a jóga világában eligazodni és fejlődni.

Válassz kínálatunkból és legyél közösségünk részese!

 

 

Hírlevél