Oldal kiválasztása

Miért jógával kezdd a fogyást? 

Fizikai szinten

Azért érdemes a fogyást jógagyakorlással párosítani, mert több szinten is jótékony hatása van. Erőteljes méregtelenítő, tisztító hatásával segít a felesleges salakanyagok eltávolításában. A mélyizmokat dolgoztató gyakorlatok erősítenek, szép tartást és formás alakot biztosítanak.

Energetikai szinten

Energetikai szinten segít a blokkok eltávolításában, harmonizálja az idegrendszer működését és energiával látja el a fő energiapályákat.  A relaxációs technikák a testgyakorlatokat követően tovább fokozzák az ellazultság, kiegyensúlyozottság érzését.

 Lelki szinten

Véleményem szerint a fogyásnak is megvan a tudatállapota. A fogyás egyfajta böjt, mert elveszünk valamit a szervezettől, amihez hozzászokott. Nem csak az ételt vesszük el a szervezettől, hanem mindent, ami vele járt: Az evés szokását, beleértve a túlevést is, az emésztést, az ezekkel járó nehézségeket is. Ilyenkor a szervezet lecsendesedik és vele az elme is. Szokták mondani, hogy a fogyáshoz nyugalom kell. Ahogy a böjthöz is. A kilók elengedésének folyamata kellemesen tud párosulni egyfajta laza, kellemes hangulattal, ha rákészülünk erre a folyamatra és kerüljük az erőszakosságot. Egyfajta állandó elengedésbe, könnyűvé válás érzésébe kerülhetünk.

 

Gyakorlati javalatok a léleknek a fogyáshoz, egynesúlyhoz:

 

 • Önszeretet: rendben legyek magammal, a saját igényeimet és boldogságomat helyezzem első helyre az életemben. Ez nem önző s egoista. De a másikat is figyelembe kell venni, előtérbe helyezni, de úgy ,hogy én is rendben legyek vele, a határaimon belül.
 • Nagyon fontos, hogy reális célok legyenek a szemed előtt. Az önkontroll kimeríthető dolog, ha mindennap terheéjük, egyszercsak kimerül. Hosszútávon ezért nem érdemes nagy szigorral végzett programokat csinálni. Ha azt képzelem, hogy havi egyszer ehetek egy sütit, akkor a testem is úgy reagál, Összefügg a kettő. Ha a folyamatot tortúrának érzek és csak a cél lebeg a szemed elptt, az nem lesz jó.
 • Könnyen tartható, mindennapokba beilleszthető, reális célokat tűzz ki. De konkrétumokkal, mérhető számokkal. Pl. egy hóap alatt 2 kg-ot akarok leadni és ezárt jógázom heti 4szr. Akkor ez korrekt. De ha egy hónap alatt 6 kg-ot, nem tudom mit tegyek érte az nem reális
 • Pozitív, vagy önelfogadó etstkép erősítésének lehetőségei:
 • Gondold végig, hogy hallod-e a környezetedtől, hogy hogy nézel ki, milyen vagy? Mit hallottunk gyerek, kamaszkorunkban magunkról Ezeket értékeld, és próbáld elfogadni, ha negatív hatást vált ki bennem, akkor változtatni a jövőbeni hozzáállásodon..
 • Értékeld, dícsérd magad, emeld ki az erősségeidet, pozitív tulajdonságaidat, és legalább 2-3 pozitív megerősítést jusson egy külső vagy belső kritikára.
 • Gondold át, hogy mennyire torz az a nyomás a médiából, és társadalom felől, hogy az a sikeres aki tökéletes, vékony, gyönyprű. Nézd végig a környezeted, hogy valóban igaz-e. l
 • Tedd fel magadnak a kérdést, hogy mennyivel jobb az életed, ha eléred a magad által, vagy a társadalom által kikiáltott súlyt, kinézetet? Tényleg ennyit számít, megéri ez a negatív érzés: Attól, hogy nem minden kerek, például a súlyod, attól még lehet boldog az életed.
 • Kezdd el kidonborítani a pozitívumaidat. Ezekre helyezd a hangsúlyt: viselj olyan ruhát, ami az előnyeidet emeli ki, sminkelj, érezd magad jól a bőrődben. Jobban jönnek ezzel a pozitív visszajelzések is, amik növelik az önbizalmad, erőd.
 • Kérdezd meg magadtól miért is akarsz lefogyni, másként kinézni? Valamit áhítasz tőle? Mi az?
 • Gondolj bele, másokban, azokban akiket szeretsz érdekel, hogy mennyire tökéletesek, van-e rajtuk pár kiló plusz?

 

 

A szerzőről

jóga, LindaYoga

Namaste, üdvözöllek!

Linda vagyok, a LindaYoga alapítója, ami azért született meg, hogy bárkinek bárhol, kezdőknek-haladóknak, földrajzi korlát nélkül segítsen a jóga világában eligazodni és fejlődni.

Válassz kínálatunkból és legyél közösségünk részese!

 

 

Hírlevél