Oldal kiválasztása

A jóga a teljesség, EGÉSZség útja. Ez nem feltételezés, hanem tapasztalat.

A jóga is a tapasztalati tudományok közé sorolandó, többezer éves módszertannal a háta mögött.

A jóga valódi tudomány, mert objektív, gyakorlatias, hatása vizsgálható és szabadon kipróbálható. A hatásának egy része ténylegesen mérhető (pl. biomarkerek), és egy része csak megtapasztalható (jobb közérzet, derűsebb élet szemlélet)

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) definíciója alapján: „Az egészség nem csupán a betegségek hiánya, hanem a teljes testi, lelki és szociális jóllét állapota.”

Az ajurveda tanítása szerint: „Az egészség nem más, mint a test, az érzékszervek, az elme és a lélek megfelelő használata és az egymással való kapcsolatuk összhangja.”

Mind a nyugati, mind a keleti megfogalmazásban előkerül a test-szellem-lélek hármasa. A belső béke és a harmónia eléréséhez is ezen a három szinten keresztül vezet az út. Testi szinten a megoldás a fizikai test egészségesen tartása, szellemi síkon az elme elcsendesítése, míg lelki szinten a feladat az önvalót kapcsolatba hozni az magasabb minőséggel.

 Ami nagy különbség a betegségtudat és a jóga szemlélete között: 

Betegség esetén hajlamosa vagyunk a betegségtudat kialakítására, ami egy ördögi kör, egyre mélyebbre visz: negatív gondolataink vannak, ettől félelmeink, szorongásaink,  stresszhelyzetet teremtünk, ez az egésszégünket tovább rombolja, és valamivel kompenzálni akarjuk ezt az állapoto ezért pótcselekvésekbe ( túlevés, szenvedélybetegségek pl.) hajlunk, ami rosszkedvet szül ugyancsak. 

Ezzel szemben nézzük a jóga szemléletét: pozitív, erősítő gondolatok,  a betegség állapota tettekre, változtatásra ösztönöz. A jóga a testet kiegyensúlyozza, állapotát javítja. Ezáltal kevésbé komenzálunk és pozitív életérzet jelentkezik.

Számos kutatás támasztja alá a jóga, és a meditáció,-vagy légzőgyakorlatok egészségre gyakorolt valós pozitív hatásait. Valódi kísérletek történtek buddhista szerzetesekkel a meditáció kapcsán, vagy jógázókkal a jóga hatásainak mérésére. A légzés fontossága, légzőgyakorlatok szerepe orvosilag is elismert. A meditációt, relaxációs technikákat,  légzőgyakorlatokat, jógát pszichoterápiában is előszeretettel használják kiegészítő terápiás elemként, de a fizikai testtel foglalkozó orvolsás is egyre inkább ismeri el ezek eredményeit, és  alkalmazza vagy ajánlja ezek használatát.

A Dalai Láma például személy szerint azt mondja, hogy nagyon örül a kísérleteknek, kutatásoknak, mert ezek mind kapcsolt jelentenek a tudomány és a spirituális lét között. Ha a kutatások igazolják a gyakorlatok eredményességét, az egy plusz megerősítés és talán még több embernek jelenthet segítséget. Ha pedig nem akkor felül kell vizsgálni őket, és magunkat, tanokat is.

Vannak tudományosan persze megmagyarázhatatlan dolgok és jelenségek, de a kvantumfizika azért elég hatékonyan tud sok esetben magyarázatot adni az energiák működésére, jelenségekre.

Vannak olyan tapasztalatok is persze, amik még tudományosan nincsenek bizonyítva. De mi a lényeg, hogy egy papíron számokkal igazolják a hatást, vagy hogy érezd a jobbulást?

A legtöbb embernek az utóbbi. Ha te jobban érzed magad meditáció, jógagyakorlás után, akkor neked használ. Ha segít megoldani egy problémádat, rávezet a megoldásra, akkor neked hasznos. Ha segít a gyógyulásodban lelkileg vagy fizikálisan, akkor neked jó. Ha közelebb visz a harmonikus állapothoz, akkor nagy segítség számodra.

A bejegyzés elején már említettem, hogy a jóga is tapasztalati tudomány, többezer éves módszertannal a háta mögött, ahogy az ajurvéda és a keleti orvoslás is, a meditáció gyógyító gyakorlatait és erejét a buddhista szerzetesek ugyancsak többezer éve tapasztalják, és adják át, de beszélhetek itt akár a keresztény gyógyító erőkről is. Lényegtelen a vallás, a módszer, egyszerűen csak a pozitív hatás a fontos.

A tibeti és keleti orvoslás nagyon fontos eleme az elme gyógyítása, és a test-lélek együtt kezelése, az egész gyógyítása. Nem egy tünetet, hanem az egészet kezelik, és bevonják a pácienst a gyógyítás folyamatába, neki is feladatai vannak ebben. Ezáltal nem egy külső tényezőtől várja a segítséget, hanem maga  is tesz a jobbulásért. Alapvetően az egyensúlyra törekszenek.  Ha egyensúly van, akkor minden tökéletesen működik, a szervek, lélek, elme. Ha kibillentség van, akkor szép lassan megjelennek a problémák, tünetek.

Tehát a cél minden esetben az egyensúlyi állapotra való törekvés.

Több olyan problémám volt az életemben, aminek megoldásában  a jóga nagy szerepet játszott. És itt nem csak az ászanákat értem, hanem a meditációs,-és koncentrációs gyakorlatokat, pránával folytatott munkát, pranajamakat, stb…Mindezt persze az orvosi kezelés, vagy egyéb gyakorlatok, terápiák mellett alkalmazva.

Saját  testi,-lelki elakadásaim, amik feloldásában a jóga a társam volt:

  • Megszűnt a tejfehérje allergiám
  • A hisztamin intoleranciám abszolút elfogadható, kezelhető, a mindennapi életemet nem befolyásolja számottevően
  • Testi mozgásszervi problémák eltűnése, javulása, volt belőle néhány
  • Lelki mélypontokon való túljutás, feldolgozásuk
  • Válsághelyzetek

Ez mind lehet tragédia is, ha nincs a kezedben egy eszköz ami segít. 

Nekem volt. És neked is lehet. Innentől kezdve viszont  minden lehetőség, arra, hogy megold, túljuss rajta, továbbhaladj, fejlődj, gyógyulj.

A szerzőről

jóga, LindaYoga

Namaste, üdvözöllek!

Linda vagyok, a LindaYoga alapítója, ami azért született meg, hogy bárkinek bárhol, kezdőknek-haladóknak, földrajzi korlát nélkül segítsen a jóga világában eligazodni és fejlődni.

Válassz kínálatunkból és legyél közösségünk részese!

 

 

Hírlevél

A szerzőről

jóga, LindaYoga

Namaste, üdvözöllek!

Linda vagyok, a LindaYoga alapítója, ami azért született meg, hogy bárkinek bárhol, kezdőknek-haladóknak, földrajzi korlát nélkül segítsen a jóga világában eligazodni és fejlődni.

Válassz kínálatunkból és legyél közösségünk részese!

 

 

Hírlevél