Oldal kiválasztása

Segítek, hogy kicsit megérts miként is hat a jóga az immunrendszered működésére, és miként függ össze minden mindennel.

Annyit előre elárulhatok: több síkon hat, mint mindig.

Az immunerősítés nagyon szorosan összefügg a stresszkezelés, harmonikus működés, méregtelenítés és az emésztés témakörével!

Nagyon egyszerű oknál fogva, hogy emésztő,- és bélrendszerünk komoly szerepet játszik védelmi rendszerünk megfelelő működésében is.

Először is véd a behatoló baktériumok ellen, úgy, hogy életben maradásukat nehezítő köteget teremt.

Valamint a bélfal meggátolja a káros anyagok felszívódását.

És grátiszként: bélrendszerünk speciális immunsejtekből épül fel.

A méregtelenítés és emésztés kapcsolatát egy célzott bejegyzésben fejtem ki, és a kapocs remélem azért érzékelhető.

A stresszkezelés és harmónia megteremtése pedig minden szempontból kiemelkedő, főként napjainkban, de orvosi kutatások is alátámasztják azt az állítást, ami a jógiknak nem újkeletű: az immunrendszert legjobban gyengítő hatások a stressz és a félelem.

Éppen ezért törekszünk az egyensúlyi állapot kialakítására, és a stressz felismerésére, kezelésére, megelőzésére. És a félelmekhez való egészséges viszonyunk kialakítására.

Fizikai test felöli megközelítésben:

Immunrendszered egyik legfontosabb része nyirokrendszer, amely testet teljesen behálózó erek, a nyirokerek, hálózata, mely a vérerekkel párhuzamosan fut.

Az immunrendszer részei egyrészt a vérben keringő fehérvérsejtek, másrészt kötőszöveti sejtek, de vannak erre a célra külön szervek is, mint pl. a nyirokcsomók, mandulák, féregnyúlvány, csecsemőmirigy és a lép is.

A nyirokrendszernek 2 fő feladatot kell ellátnia: egyrészt vissza kell juttatnia a véráramba a szövetekben felhalmozódott folyadékot, másrészt a kórokozók elpusztítása révén meg kell védenie a szervezetet a betegségektől.

A vérkeringési rendszerrel ellentétben viszont a nyirokerek „vakon” végződnek és a nyirokrendszernek nincs „pumpája” amely áramlásban tudná tartani a folyadékot. Az átszűrődött folyadék kb. 1/6-a azonban nem kerül vissza a véráramba, hanem szövet közti folyadék formájában a szövetek belsejében marad.

Na, ez a nyirok.

De hogy halad a nyirok a nyirokereken keresztül, ha egyszer nincs, ami „hajtja”???

Itt léphet a jóga a képbe! 

Ha érdekel hogyan, akkor nézd meg az erről szóló bejegyzést itt.

 

 

Az anyag összeállításához felhasznált források: www.bhf.hu, www.jogapont.hu, www.purnam.hu, saját tanulmányok, anyagok és tapasztalatok

A szerzőről

jóga, LindaYoga

Namaste, üdvözöllek!

Linda vagyok, a LindaYoga alapítója, ami azért született meg, hogy bárkinek bárhol, kezdőknek-haladóknak, földrajzi korlát nélkül segítsen a jóga világában eligazodni és fejlődni.

Válassz kínálatunkból és legyél közösségünk részese!

 

 

Hírlevél