Oldal kiválasztása

Minden amit a jógáról és a saját jógádról tudni érdemes kezdőknek és haladóknak 1. rész

aug 25, 2022 | eredmény, Fejlődés, flow, Harmónia, harmony, inspiráció, Jóga, Jóga, jógagyakorlás, jógatanár, jógatipp, jógatrükök, Kérdések-válaszok, LindaYoga, Meditáció, Megoldások, Mozgás, Önfejlesztés, sarokkő, testtartás

1.rész. ( 1/7)

Kedves Jógázó!

Összegyűjtöttem néhány gondolatot, tanácsot, hogy segíteni tudjak az önmagadra találásban (útvesztés helyett), és, hogy gyakorlásod laza, rád szabott, nyugodt és hatékony lehessen.

Ha kezdő vagy, akkor zavaros lehet a jóga világa, sok irányzat, rengeteg videó, különböző gyakorlatok, oktatók, gyakorlatsorok.

Felmerülhet a kérdés benned, hogy hol kezdd, mi is a lényege, mi a célja, mi és miért segít téged.

Ebben próbálok mankót adni neked ezzel a kisokossal.

Ha haladó jógázó vagy, akkor is előkerülhetnek akár ugyanezek a kérdések, megspékelve jó pár újjal.

Neked abban tud segíteni ez az anyag, hogy gyakorlásod teljesebb, valóban rád hangolt, megújult és hatásos legyen. Fejlődésedhez kulcsként szolgálhat.

Pathabi Jois, az astanga jóga alapítója mondta a sokat idézett mondatot: „Gyakorolj, a többi jön magától!”

Vitathatatlan gondolat, de azért nem árt tudnunk mi az alap, mi a célunk, mi az útunk ehhez.

1. MI A JÓGA?

Jóga alatt a legtöbben a testmozgás, testhelyzetek gyakorlását értik, esetleg némi meditációval, relaxációval, mantrával, mint holmi kiegészítő elemekkel fűszerezve.

Az igazság az, hogy a jóga egy tapasztalati tudományrendszer, mely magába foglalja az önmagad megismerésére, egészségmegőrzésre, mozgástudományra, tested edzésére, személyiségfejlődésedre, lelki harmóniádra irányuló törekvések összességét.

„A jóga szó jelentése egység, kapcsolat – az önmagunkkal való egység állapota. Az ősi jóga tanításai mesterről tanítványra szálltak évszázadokon át, ezért nem létezik egyetlen univerzális jóga. Az egyes ágazatok és tanítások árnyaltak, eltérnek egymástól, miközben a cél ugyanaz: a legmélyebb valónkkal, a lélekkel való tiszta egység megtapasztalása.

Mindegy milyen jógáról beszélünk, jantra, hatha, rádzsa, astanga, vagy bármely egyéb, technikai különbségek vannak, de az alap és a végcél egy.

A harmónia, összhang, test-tudat-lélek egységének megtapasztalása, az önvaló megismerése, megtapasztalása, az egészség elérése.

Ami a legszebb az egészben, hogy a jóga gyakorlásának nincsenek különösebb követelményei, bárki belevághat a dologba.

Míg a vallások azt igyekeznek meghatározni, hogy miben higgyünk, addig a gyakorlati tudományok – mint a meditáció – konkrét tapasztalaton alapulnak, és azokat vallási meggyőződésétől függetlenül bárki szabadon gyakorolhatja.

Természetesen, ha valakinek egészségügyi problémája van, kérje ki először az orvosa véleményét. Rendkívül fontos a helyes technikák elsajátítása is, ehhez viszont képzett oktató szükséges.

2. MI A JÓGA CÉLJA?

Érdekes téma, mert a jóga egy nem cél orientált rendszer, így a jógagyakorlás sem egy cél orientált cselekvés. De valamilyen ok mégis a cselekvésre ösztönöz minket.

Az előzőekből, remélem látszik, hogy a jóga: Nem sport (bár napjainkban inkább ezért végezzük a legtöbbször) és nem vallás.

A jóga az egyensúly útja, mely a külső és belső kapcsolatok egységének elérését célozza finom és eredményes gyakorlati módszerekkel.

Ma így tekintenek rá: Fizikai gyakorlás, szellemei elemekkel

Az alap ez volt: Szellemi út, fizikai elemekkel.

Ennek a tökéletes rendszernek csak az egyik ága, a 3. lépcsőfok a testmozgás, ászana gyakorlás, de erről majd máskor mesélek bővebben. Ha többet szeretné tudni erről, akkor nézd meg ezen a linken:

3. MI A TE CÉLOD?

Nagyon fontos eleme a gyakorlásodnak, hogy fogalmazd meg mi a célod vele. Mi az a cél, ami miatt naponta gyakorolsz? Próbáld egy jelen idejű, egyes szám első személyű, kijelentő módban megfogalmazott mondatba foglalni és stabilan megtartani. A cél persze a gyakorlás során ahogy te,-és a körülmények változnak,  úgy változhat, módosulhat, finomodhat.

Ezt a célt (sankalpa- szanszkrit nyelven) tudatosítsd magadban minden gyakorlásod előtt. A ráhangolódásnál, és akár a gyakorlást levezető relaxáció során is.

4. MIKÉNT SEGÍTHET A JÓGAGYAKORLÁS A CÉLOD ELÉRÉSÉBEN?

Kis ellentmondás van egyébként, mert a jóga egy céltól mentes dolog, ám egyéni céljaink lehetnek, melyekhez a gyakorlás közelebb vihet. Attól függ, hogy miben támogatja egyéni törekvéseidet a jóga hogy honnan közelíted.

Ha tónusosabb test, mozgás a célod, azt nyújtja neked.

Ha az elméd csendje a célod, akkor afelé visz.

Ha mondjuk, stresszoldás, akkor abban segít.

Ha egészségügyi probléma kezelése, önsegítése, akkor pedig ott támogat,  stb…

Az a helyzet, hogy a jóga minden síkon hat. Testedben, fizikális folyamataidban, érzelmi téren, mentálisan, tudatilag. Komplexen. Akkor is, ha a célod csupán jó társaságban mozogni, vagy pl.: magas vérnyomásodat orvosolni.

Szinte valamennyi problémára jelent azonban valamiféle gyógyírt az ászanák gyakorlása. pl.:

 • Nyújt és erősít egyszerre
 • Méregtelenít
 • Jobb emésztést eredményez
 • Alakformálás
 • Egészséges, vagy egészségesebb gerincet eredményez
 • Keringésre kiváló hatással van
 • Hormonrendszert harmonizálja
 • A jóga az elmére és az idegekre is kedvezően hat
 • Az immunrendszer működését fokozza
 • Szinte valamennyi problémára jelent azonban valamiféle gyógyírt az ászanák gyakorlása
 • Az egyedüli mozgásforma, mely a belső szerveket és mirigyeket is megmozgatja.
 • Stresszoldásra kiváló: Ha van valami, amiért a jógát mindenkinek receptre kéne felírni, nos, az a stresszoldó hatása. Tipikus tünetei a feszültség, befeszült nyak, bemerevedett vállak, álmatlanság, emésztőrendszeri,- és bőr problémák, ingerlékenység, dekoncentrált állapot.  A stresszt sok             minden kiválthatja, de bármi is legyen az okozója, jógával segíteni tudunk magunkon.

Mivel a jóga minden szinten hat, így teljesen mindegy mi a kiemelt célod, életed minden területére hatással lesz: egészségedre, szerveid működésére, panaszaidra, testfelépítésedre, állapotodra, plusz kilóidra, izmaidra, izületeidre, habitusodra, problémákhoz való hozzáállásodra, hangulatodra, nyitottságodra, érzelmi reakcióidra, önismeretedre, a központodhoz való közelítésedre, környezetdre, kapcsolataidra, étkezésedre, érdeklődési körödre, életvitekedre, alvásodra, lelki gondjaid megoldására, tisztánlátásodra, stb….

A szerzőről

jóga, LindaYoga

Namaste, üdvözöllek!

Linda vagyok, a LindaYoga alapítója, ami azért született meg, hogy bárkinek bárhol, kezdőknek-haladóknak, földrajzi korlát nélkül segítsen a jóga világában eligazodni és fejlődni.

Válassz kínálatunkból és legyél közösségünk részese!

 

 

Hírlevél