Oldal kiválasztása

LÉGZŐGYAKORLATOK AZ IMMUNRENDSZER SZOLGÁLATÁBAN

A légzésünk a legtermészetesebb dolog, ami történik velünk életünk minden pillanatában, folyamatosan, áramlóan.

A légzés annyira jelentős, hogy 1-2 percet bírunk ki légvétel nélkül (étel nélkül 1-2 hét, víz nélkül 1-2 nap, alvás nélkül 3-4 nap…). És kb. 21.600-szoor lélegzünk egy nap alatt, megsozlanak a vélemények a pontos számban. Ebből jó, ha 500 a minőségi légvétel. Pedig a légzésnek, és a légzőgyakorlatoknak az immunrendszer erősítése szempontjából is nagyobb hatása van, mint az étkezésnek.

A légzés a test legfontosabb életfunkciója. Egyrészt minden egyes sejt működésére hat, másrészt közvetlen kapcsolatban áll az agyműködéssel. Táplálva az oxigén és a glükóz elégetését energiát termel az izmok működéséhez, a mirigyek kiválasztásához és a mentális folyamatokhoz. Közvetlen kapcsolatban áll az ember fizikai létezésének valamennyi területével

A legegyszerűbb, állandóan kéznél lévő koncentrációs tárgyunk lehet, melynek szabályozásával, vagy akár csak egy kis odafigyeléssel minőségi változást tudunk eszközölni magunkban fizikálisan és szellemileg is.

Kontroll mellett, arra is alkalmas, hogy szervezetünk különféle zavarait, betegségeit gyógyítsuk vele.

Fizikailag a légzésnek, illetve szabályozásának erőteljes hatása van az idegrendszerre, ezt az orvostudomány is elismeri. Számos légzőtechnika létezik és használatos orvosi célokkal is.

A légzőgyakorlatok hatnak testileg, energetikailag, tudatilag, mentálisan, lelkileg.
Ha csupán a testi hatásokat nézzük, akkor is számottevő a légzőgyakorlatok szerepe.

A teljesség igénye nélkül, pl.:

 • a légzőizmok megerősödnek, aktiválódnak, jobb lesz a légzőkapacitás (normál esetben a tüdőhólyagocskák csak 20-30 százalékát használjuk),
 • az immunrendszer erősödéséhez vezet,
 • nyirokrendszer tisztító folyamatainak hatásai megsokszorozódnak,
 • a légzés hatására a salakanyagok távoznak a szervezetből (a test salakanyagainak 70%- a kilégzéssel távozik, 20 %-t  választ ki a bőr, és csupán 10 %-t az emésztőrendszer),
 • beindul a méregtelenítés,
 • agyi teljesítmény nő, mert a belélegzett oxigén 80%-át agyunk használja fel,
 • a szervezet jobban reagál a terhelésre,
 • aktivizálódik az elme,
 • az energiaáramlás akadálytalanná válhat,
 • vérnyomás csökken,
 • érrendszer állapota javul,
 • regenerációs képesség nő,
 • csökkennek a félelmek,
 • allergiás tünetek mérséklődnek,
 • alvásigény csökken,
 • légúti panaszok mérséklődnek,
 • inzulintermelés javul,
 • elme elcsendesedik,
 • stresszállapot csökken, hatásai csökkennek,
 • koncentráció nő,
 • idegrendszer kisimul
 • egyensúlyi állapot felé tart a szervezet

Milyen egyszerű, előképzés nélküli légzőgyakorlatokat tudsz végezni egészségedért? 

Vigyázni kell, hogy milyen és mennyi gyakorlatot végzel a légzéseddel, mert a légzőgyakorlatok mélyen bele tudnak nyúlni szervezeted, tudatod működésébe, főként ha erre nincs felkészítveaz energetikai rendszered. 

Ezért 3 db nagyon egyszerű, de hasznos, és napi szinten alkalmazható gyakorlatot mutatok, amivel csak pozitív hatásokat idézhetsz elő magaddal, magadban, magadnak. Ezeket bárhol végezheted, kocsiban, útközben, sorban állva is akár, de a leírásban a legoptimálisabb helyzetet a meditációs ülőpoziciót említem.

Mély hasi légzés (alaplégzés a jógában): 

Helyezekdj el keresztezett lábú ülőpozicióban, fejtetővel nyújtozz, gerinced egyenesítsd ( természetes görbületeid hagyd meg természetesen), két térdeddel és ülőcsonttal törekedj egyformán terhelni a talajt, vállad csavard hátra, nyisd picit a mellkast. Kezdj el tudatosan lélegezni lassan, mélyen, egyenletesen, orron keresztül úgy, hogy a köldököd területére veszed a levegőt. Ide irányítod a légvételt. ha kell egyik kezed helyezd a mellkasodra, másikat a hasadra, és koncentrálj lazán arra, hogy a hasad területe emelkedjen-süllyedjen csak. Végezd 1-2 percig. Lazán próbáld kivitelezni.

Segít lenyugodni, magas vérnyomás esetén, stresszoldó. Ez lenne a természetes légzésünk, a kisbabák csak hasi légzéssel lélegeznek.

Váltott orrlyukas légzés

Nadi sodhana pranajama. A gyakorlat lényege, hogy egyszerre mindig csak egy orrlyukon keresztül történik a légzés. Egyik orrlyukat lezárjuk a kézujjal, míg a másikat szabadon hagyjuk, és azon lélegzünk. Orrjáratok akadályoztatása esetén mentálisan végezhető. Nagyon összetett gyakorlat. 

Első lépésként meg kell keresni az éppen aktív orrjáratot a gyakorlat megkezdése előtt, azt amelyiken könnyebben kapsz levegőt .

Menete pontokba szedve: 

 1. Meditációs ülésben helyzekedj el, és figyeld a légzésed!
 2. Egy teljes jógalégzés, vagy hasi légzés elvégzése ( ami megy)
 3. AKTÍV OLDALON KEZDJ KILÉGZÉSSEL. 6szor lélegzel, majd ott egy csere és folytatod 6szor.Vagyis mondjuk a bal oldal az aktív, akkor ott kezd kilégzéssel, míg a jobb orrlyukat befogod, jobb orrlyukon belélegzel, míg a balt befogod, balon ki, míg a jobbat befogod,…6szor, majd váltasz kilégzés után egyből belélegzel a bal orrlyukon és jobbon ki, ugyancsak 6szor. Ez egy kör. 
 4. Következő körnél passzív orrjárattal kezdesz kilégzéssel, majd aktív, majd passzív, és így tovább.
 5. Engedd le a jobb kezet a térdre, a combra. Egy 3 spontán, természetes légzés.
 6. Kezdőknél is 3 kör a javasolt, de ennél többet ne végezz!

Segíti a méregtelenítést, az agyféltekéket harmonizálja, gyógyít, hatással van a tudatra, testre, szellemre egyaránt. Egyensúlyt teremt.

KULCSGYAKORLAT

Kilégzéssel kilélegezni mindent, amitől meg szeretnénk szabadulni. Akár szürke füstöt is képzelhetsz hozzá, amiben mindne feszültség, betegség, akadály távozik. Belégzés minden amire vágyunk, ami nyugalmat ad, amit el szeretnénk érni belénk áramlik, akár arany fényként vizualizálva. Kilégzés minden ami nem kell, belégzés minden ami jó, amit szeretnénk. 

A szerzőről

jóga, LindaYoga

Namaste, üdvözöllek!

Linda vagyok, a LindaYoga alapítója, ami azért született meg, hogy bárkinek bárhol, kezdőknek-haladóknak, földrajzi korlát nélkül segítsen a jóga világában eligazodni és fejlődni.

Válassz kínálatunkból és legyél közösségünk részese!

 

 

Hírlevél