Oldal kiválasztása

Több szempontból is megközelíthetjük a kérdést, de a lényeg ugyanaz: szükségünk van a belső hőre, és néha annak fokozására is.

Akár a kinti hideg miatt, akár emésztési problémák okán, vagy az ajurvédikus testtípusunk kapcsán, de szükségünk lehet célzott gyakorlásra  néha.

A jógagyakorlás minden esetben serkenti a vérkeringést, és nyirokkeringést, javítja az emésztés minőségét és kedvezően hat a légzőszervekre is, ez alap. De lehet tenni pluszban is a hőtermelésért.

A hátrahajlító jógapózok, a dinamikus gyakorlás, az álló jógapózok és azok az ászanák is, amikor a kezeket a fejed fölé emeled hőt termelnek, segítik a testedben beindítani az energiaáramlást. Figyelj, hogy légzésed mély és kiegyensúlyozott legyen, orron keresztüli kilégzéssel.

A jógagyakorlás előtt mindig alapos bemelegítéssel készítsd elő az izmokat, ízületeket. Amennyiben reggel, nem túl meleg szobában gyakorolsz, kiemelten figyelj erre. Az előkészítő gyakorlatok előmelegítik a tested, felkészítik az izmokat, ízületeket a jógagyakorlásra és könnyebben fog menni a mozgás.

Néhány jógapóz, ami segít melegen tartani a tested:

 • Napüdvözlet (Surya Namaskar) – serkenti a keringést, hőt termel, átmozgatja az egész test, energetizál

 • Fatartás (Vriksászana)

 • Harcos 1. póz (Virabhadra 1. ászana)

 • Kobra (Budzsanászana)

 • Sáska állás (Salabászana)

 • Íjtartáa (Dhanurászana)

 • Félhold tartás (Ardha csandrászana(

 • Háromszög póz (Trikonászana)

 • Széktartás (Utkatászana)

 • Deszka póz (Szantólanászana)

 • Dinamikus gyakorlás bármilyen verziója

 

Táplálkozás

A kínai filozófia szerint: A gyógynövények természetük alapján lehetnek meleg, forró: yang természetűek – fokozzák a mozgást, az anyagcserét, vagy lehet hideg, hűvös: yin természetűek: beépítenek, lassítanak.

Hideg természetű növényi táplálékok (lassítanak) azok, melyek a földben fejlődnek ki és a föld hidegét és nedvességét hozzák magukkal – gyökerek, gumók, mint a répa, burgonya, a fejes saláta, káposzta. Állati eredetű táplálékok közül, a tej, a sajtok és a zsiradékok.

Meleg természetűek (gyorsítják az anyagcserét) azok, melyek a nap melegén érlelődtek, és az égből kapott energiákat hozzák magukkal, mint például a magok, a paprika, paradicsom barack. Az Állati eredetű táplálékok közül ide tartozik a tojás, a hús és a hal.

Az ajurvéda szerint a pitta a tűz elem erősítésért fogyassz meleg, jó minőségű ételeket, kásákat, leveseket, szaftos meleg étkeket. Emellett kerüld a hideg típusú élelmiszereket pl. hideg ételek, italok, nyers zöldségek, saláták, száraz ételek. Kerüld az állott, többször melegített ételeket, konzerveket, tartósított élelmiszereket, az alkoholt, kávét, teát, cigarettát, és a nagyon csípős ételeket, mert ezek a vata-t kibillentik az egyensúlyukból.

Konkrétabban egyél sok levest, gabona ételt, jó minőségű zsírokat (pl. olíva, ghee), fogyassz olajos magvakat. Részesítsd előnyben a szezonalitásnak megfelelő zöldséget (pl. cékla, répa, brokkoli). Használj melegítő és emésztést serkentő fűszereket (fahéj, gyömbér, fekete bors, kardamom, édeskömény, kurkuma)

Igyál sok meleg folyadékot, fűszeres és gyógyteákat, kiváló lehet a gyömbértea.
Egyél rendszeresen a nap során. ne hagyd ki a reggelit. Reggelire ideálisak a kása félék. pl zabkása.

Életmód

Télen a természet is visszahúzódik, tedd ezt te is, fordulj kicsit befelé. Kerüld el a túlpörgést, a megerőltető tevékenységeket. Hagy időt a pihenésre, feltöltődésre a szervezetednek. Próbálj rendszerességet vinni az életedbe.

Tölts több időt pihenéssel, meditálj és relaxálj rendszeresen.
Nagyon jótékonyan hat ilyenkor az olajos masszázs. Nem csak ápolja a bőröd, serkenti a keringést, hőt termel, de hozzájárul a lerakódott salakanyagok eltávolításához is.

A szerzőről

jóga, LindaYoga

Namaste, üdvözöllek!

Linda vagyok, a LindaYoga alapítója, ami azért született meg, hogy bárkinek bárhol, kezdőknek-haladóknak, földrajzi korlát nélkül segítsen a jóga világában eligazodni és fejlődni.

Válassz kínálatunkból és legyél közösségünk részese!

 

 

Hírlevél