Oldal kiválasztása

A relaxáció lényegét egy mondatban talán így tudnám összefoglalni: Ha a test ellazul a tudat is laza.

A relaxáció nem azonos a meditációval, sem a légzőgyakorlatokkal, sem a jóga nidrával. A relaxáció egyszerűen a lazítás gyakorlata.

Persze nem egyszerű, sőt nehéz megteremteni, mert eltér a megszokott állapotunktól. A relaxáció nem kizárólag izomlazítást jelent, hanem teljes idegi és lelki ellazítást is. Nagy összekapcsolódások vannak a test-lélek- tudat szintjén.

Az idegfeszültség izomfeszültséget provokál, pl.: öntudatlanul összeszorítjuk álkapcsunkat, ráncoljuk homlokunkat, felvonjuk szemöldökünket, és megfeszülhetnek nyak- és hátizmaink is. Ugyanezen az úton a belső szervek, a zsigerek simaizmai is megfeszülhetnek, görcsbe rándulhatnak.

Ahogy egy gondolat vagy egy érzés ideges izom-összehúzódást válthat ki, ugyanúgy az ellazulás visszahat érzéseinkre.

Reflexes úton csökkenti a szimpatikus idegrendszer aktivitását: csökkenti a vérnyomást, lassítja, és egyenletesebbé teszi a szívműködést.

A relaxációs gyakorlatok során megtanuljuk kontrollálni szerveink működését. Szabályozni tudjuk légzésünket, szívműködésünket, vérnyomásunkat, sőt még a hasi szervek véráramlását is.

Szervezetünk szempontjából 20 perc relaxált állapotban töltött idő, 2-3 óra alvással azonos hatású.

Relaxáció menete:

  • Test elhelyezése, tudatosítása.
  • Figyelem összpontosítása, melynek eszköze a légzés.
  • Külső vagy belső instrukciókkal végigvezetni a figyelmet a test egyes területein, lazítani (mindegy a sorrend) . Ennek célja az elme kifárasztása. Folyamatosan dolgoztatni, hogy kimerüljön, csak ebben az esetben bír megpihenni s minimum 2 percig nyugton maradni.
  • Minimum 2 perc csend, amikor nincs feladat, csak ellazult állapot.
  • A relaxáció ez az állapot, amely az instrukció nélküli ellazult csendben jön létre.

Többféle relaxációs technika van, melyek közül a legmeghatározóbbakat felsorolom. Ha érdekel titeket, akkor bővebben is kifejtem egy-egy későbbi bejegyzésben az egyes technikák lényegét, módját.

  • Feszítés-lazítás gyakorlata: rávezetés a relaxációra
  • Progresszív relaxáció: aktív ellazítási technika.
  • Autogén tréning: lényege a passzív ellazítás.
  • Szisztematikus relaxáció: A jóga nidra (tudat mély alvásos állapota) alapgyakorlata, instrukciókkal, mint pórázzal vezeted az elmét.

 

 

 

A szerzőről

jóga, LindaYoga

Namaste, üdvözöllek!

Linda vagyok, a LindaYoga alapítója, ami azért született meg, hogy bárkinek bárhol, kezdőknek-haladóknak, földrajzi korlát nélkül segítsen a jóga világában eligazodni és fejlődni.

Válassz kínálatunkból és legyél közösségünk részese!

 

 

Hírlevél