Oldal kiválasztása

Az erő nagyon szoros összefüggésben van a harmóniával, mert a kibillentség minden esetben egyben erőveszteség, energiaveszteség is. Akkor vagy a legerősebb, ha középen vagy.

Gondolj bele, a belső csendben, nyugalomban mutatja meg magát az erőd legerőteljesebben. Nem a kitartást és a tartást értem ezen, bár ezek is beszédesek.

De mi is az az erő, belső erő? A prána, életenergia.

Ha a prána áramlás akadálytalan, akkor nagy eséllyel egyensúlyban vagy, és belső erőd forrása folyamatos. Tehát biztos, hogy mindenkiben van belső erő, mert az élethez nélkülözhetetlen.

Ehhez viszont az erőközpont és napfonat csakra (2-3. csakra) megfelelő működése kell energetikailag.

Mindenkiben él egy végtelen erő, shakti.

A jógában is nagyon fontos az erő, nélkülözhetetlen. Nem csak fizikai, hanem lelki erőre, belső erőre is szükség van minden pillanatban.

Jó hír, hogy vannak olyan gyakorlatok, amik hozzásegítenek ennek az erőnek a felismeréséhez:

– erős fizikai gyakorlatok, erő ászanák, jang gyakorlás, illetve az alsó 3 csakra gyakorlatai. Gyökér, szakrális, erőközpont csakra, melyek az erő, önbizalom, stabilistás működését is biztosítják.

– erős energetikai gyakorlatok, vagy épp a lágyak, kinek mire van szüksége a balanszhoz, meditáció, relaxációs gyakorlatok, légzések, vizualizációk, mantrák

-tisztító gyakorlatok, mint a légzések, ászanák, meditációk

Jin-Jang, vagyis az erő két pólusa : erő és ellazultság = harmónia

Az erő, erő, minősítés nélkül. Rajtunk múlik mihez kezdünk vele, milyen előjel kerül elé, szelíd vagy vad, női vagy férfi, stb…

Jang típusú (aktív, férfias energiákat gerjesztő) jógagyakorlás: a yang (jang) gyakorlatsor sokszor az egyensúlyodban tesz próbára és egyben fejleszti a testi-mentális egységedet. Erőteljes gyakorlatokat, aktivitást, dinamikát, izommunkát kíván. Jellemzően a combokra, csípőhorpaszra és a has területére erőteljesen hat. A yang jóga kombinálja a természetes, körkörös, spirális mozgás mintákat, melyek a természetben fellelhetők

Jin típusú ( passzív, női energiákra hangsúlyosabb) gyakorlás: a yin (jin) gyakorlatsor lelassít, passzív pózokból áll, kitartást igényel és érzelmi blokkokat dolgoz meg. Befelé figyelés, egy adott ászanában való sokáig időzés, elengedés a jellemzője. A meditatív jin gyakorlatok mélyen táplálnak, serkentik a test energiacsatornáit és megnyitják az ízületeket, stimulálják, erősítik és nyújtják a kötőszöveteket, energetizálják a testet.

A JANG (+) és a JIN (-) aspektus csak egymással kölcsönhatásban létezik. Ezek az aspektusok elválaszthatatlanok egymástól és a világ titkos ritmusa valójában kettejük időszakos váltakozása.

3 egyzerű gyakorlat a belső erőd felismeréséhez: 

1. Gyakorlat: 1 napig ne használd a nem szót. Helyettesíted, átfogalmazod arra, hogy mi igen.

2. Gyakorlat: SOHAM mantra gyakorlása (kitartást fejleszti, tudati akadályokat tisztítja, energetizál, de legfőkébb segít megtalálni, hogy ki is vagy te) : Helyezkedj el meditációs testhelyzetben és magadban minden egyes belégzésre mondd ki a SO mantraszótagot, kilégzésre pedig a HAM szótagot, ezt végezd folytatólagosan 5 percig. SOHAM: belégzésre SO, kilégzésre HAM. Annyit jelent, hogy „én vagyok, ez vagyok”

3. Gyakorlat: feszítés-lazítás gyakorlata (jang  és jin): igazából egy relaxációra felkészítő gyakorlat, segít megtanulni az ellazulást és megtanulni érezni a testet.

A szerzőről

jóga, LindaYoga

Namaste, üdvözöllek!

Linda vagyok, a LindaYoga alapítója, ami azért született meg, hogy bárkinek bárhol, kezdőknek-haladóknak, földrajzi korlát nélkül segítsen a jóga világában eligazodni és fejlődni.

Válassz kínálatunkból és legyél közösségünk részese!

 

 

Hírlevél